Serdecznie zapraszamy na bezpłatne warsztaty cydrownicze, jakie odbędą się w sobotę 6 września 2025 roku. warsztaty odbędą się przy ul. Gorzowskiej 121 w Santoku, startujemy o godzinie 9:00. W trakcie warsztatów dowiecie się o historycznych odmianach jabłoni i grusz dających najlepsze owoce do produkcji cydru i perry, poznacie warunki prawne niezbędne do spełnienia, aby móc legalnie produkować cydry i perry, a także przedstawione zostanie, jak produkować dobrej jakości cydr, unikając typowych błędów. W trakcie warsztatów będzie możliwość zakupu drzewek owocowych ze szkółki prowadzącego warsztaty, odbędzie się także prelekcja firmy Enotech o wyposażeniu cydrowni i winiarni.
Każdy z uczestników warsztatów otrzyma balon 5l z korkiem i rurką fermentacyjną, ufundowany przez Gorzowski Rynek Hurtowy S.A. w Gorzowie, a także 6 butelek do cydru z kapslami do produkcji własnego cydru, ufundowane przez firmę Enotech z Jawora.
Ilość miejsc ograniczona do 15, każdy z uczestników zobowiązany jest przynieść 15-20 kg własnych jabłek (najlepiej ze starych jabłoni) - w trakcie warsztatów wyciśniemy soki w winiarni Winnicy Vineas Montis w Santoku. Przewidujemy spotkanie wszystkich uczestników po ok 1 miesiącu, kiedy to wspólnie zdegustujemy wykonane przez siebie cydry – spotkanie będzie połączone z mini szkoleniem z sensoryki. Przewidywana jest przerwa kawowa w trakcie warsztatów.
Program warsztatów:
9:00 – start warsztatów, powitanie uczestników
9:15 – 10:00 – typowe, historyczne odmiany dla okolic Gorzowa, odpowiednie do produkcji cydrów jakościowych: prowadzi p. Leszek Kułak
10:00 – 11:00 – prelekcja przedstawiciela firmy Enotech na temat wyposażenia profesjonalnej cydrowni
11:00 – 11:30 – podstawy prawne profesjonalnej produkcji cydrów: prowadzi p. Paweł Kurtyka
11:30 – 12:00 – przerwa kawowa
12:00 – 13:00 – technika produkcji cydrów jakościowych: prowadzi. Pan Leszek Kułak
13:00 – 15:00 – wyciskanie moszczu w cydrowni i winiarni Winnica Vineas Montis (ul. Gorzowska 35, Santok): prowadzi p. Paweł Kurtyka
Zapisy na warsztaty mailowo pod adresem: kontakt@vineasmontis.pl
Słowo o organizatorach:
Leszek Kułak – cydrownik, założyciel Lubuskiego Centrum Starych Odmian Drzew Owocowych z siedzibą w Skwierzynie, właściciel największej prywatnej kolekcji historycznych odmian drzew owocowych w Polsce, wyspecjalizowanej w obszarze Polski Zachodniej.
Paweł Kurtyka i Grzegorz Pluta – właściciele winnicy i cydrowni „Winnica Vineas Montis” w Santoku, gdzie na obszarze 1.6 ha (winnica) oraz 0.8 ha (sad) uprawiają szlachetne odmiany vitis vinifera oraz historyczne odmiany jabłoni i grusz z przeznaczeniem na produkcję wina, cydrów i perry.
Warsztaty dofinansowano ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Stowarzyszenie Kraina Szlaków Turystycznych – Lokalna Grupa Działania.
Wszelkie prawa zastrzeżone © Vineas Montis Santok 2017-2025r. kontakt@vineasmontis.pl