Serdecznie zapraszamy na bezpłatne warsztaty z winiarstwa biodynamicznego, jakie odbędą się w sobotę 27 września 2025 roku. Część praktyczna warsztatów (winobranie oraz praca związana ze zbiorem w winiarni) rozpocznie się o godzinie 8:00 na Winnicy Vineas Montis (ul. Gorzowska 2, Santok), część teoretyczna odbędzie się przy ul. Gorzowskiej 121 w Santoku. W trakcie warsztatów weźmiecie udział w winobraniu rocznika 2025 (zbieramy czerwone odmiany), poznacie wyposażenie winiarni oraz dalsze postępowanie z zebranym owocem. Zbadacie parametry zebranego moszczu (cukry, kwasy, pH), a także kolejne kroki postępowania w trakcie dojrzewania wina w piwnicy.
W części teoretycznej przedstawimy Wam początki biodynamicznego podejścia do uprawy winorośli i produkcji wina, poznacie ekosystem winnicy, począwszy od nasadzeń, poprzez uprawę już owocującej winnicy, poprzez zbiór, a wszystko w zgodzie z kalendarzem księżycowym, przy użyciu preparatów Steinera. Zaprezentujemy Wam również pomocne zabiegi ułatwiające uprawę winorośli. Wyjaśnimy, czym jest wino naturalne i w jaki sposób różni się od win konwencjonalnych.
Ilość miejsc ograniczona do 15. Prosimy o ubiór adekwatny do pracy w ogrodzie.
Przewidywana jest przerwa kawowa w trakcie warsztatów.
Program warsztatów:
8:00 – powitanie uczestników na Winnicy Vineas Montis, krótkie wyjaśnienie zbioru,
rozdanie narzędzi do zbioru.
9:00 – 10:30 – przerób zebranego owocu w przetwórni, przedstawienie profesjonalnie
wyposażonej winiarni, badanie parametrów moszczu, informacje na temat wad wina,
postępowania z winem naturalnym podczas jego dojrzewania.
10:30 – 11:00 – przejazd na ul. Gorzowską 121 na część teoretyczną warsztatów
11:00 – 12:30 – rys historyczny winiarstwa biodynamicznego, podstawy prawne założenia
winnicy i legalnej produkcji wina. Dobór odmian, nasadzenia winnicy, uprawa w
pierwszych 3 latach
12:30 – 13:00 – przerwa kawowa
13:00 – 15:00 – uprawa biodynamiczna: winnica jako kruchy ekosystem, ochrona winnicy
– preparaty Steinera, praca polowa zgodnie z kalendarzem księżycowym, praca na
winnicy w podziale na pory roku, wina naturalne.
Zapisy na warsztaty mailowo pod adresem: kontakt@vineasmontis.pl
Słowo o organizatorach:
Leszek Kułak – cydrownik, założyciel Lubuskiego Centrum Starych Odmian Drzew
Owocowych z siedzibą w Skwierzynie, właściciel największej prywatnej kolekcji
historycznych odmian drzew owocowych w Polsce, wyspecjalizowanej w obszarze Polski
Zachodniej.
Paweł Kurtyka i Grzegorz Pluta – właściciele winnicy i cydrowni „Winnica Vineas Montis”
w Santoku, gdzie na obszarze 1.6 ha (winnica) oraz 0.8 ha (sad) uprawiają szlachetne
odmiany vitis vinifera oraz historyczne odmiany jabłoni i grusz z przeznaczeniem na
produkcję wina, cydrów i perry.
Warsztaty dofinansowano ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Stowarzyszenie Kraina Szlaków Turystycznych – Lokalna Grupa Działania.
Wszelkie prawa zastrzeżone © Vineas Montis Santok 2017-2025r. kontakt@vineasmontis.pl